Jäsentiedotteet

No.8 01.08.2019

Turson kotisivut ovat nyt uudistettu. Teknisen toteutuksen on tehnyt Intendit Oy/Sami Ryyppö. Vanhaa aineistoa on karsittu ja ryhmittely on osin uudistettu. Uusissa sivuissa on erityisesti Lokikirja- ja Media osioissa varsin vähän aineistoa, mutta sinne tullaan vähitellen lisäämään Turso yhdistyksen taipaleelta tärkeitä menneitä tapahtumia ja aineistoja. Vanhojen sivustojen tapahtuma- ja lokikirjaosiot on yhdistetty. Uusia ominaisuuksia ovat tietysti Facebook ja Instragram , jonne myös kuvatut videot tulevat näkyviin.

Samassa yhteydessä Turson sähköpostiosite myös muuttuu. Uusi osite on perinnelaiva@turso.fi. Toivottavasti uusien sivujen käyttö ja hyödyntäminen on nyt helpompaa. Sivuja luonnollisesti kehitetään edelleen tarpeen ja toivomusten mukaan.

Jäsenristeily Tallinnaan 23.-25.8.2019

Olemme lähettäneet kesäkuun alussa kaikille jäsenille sähköpostitse kutsun jäsenristeilylle Tallinnaan. Kutsussa on tarkemmat ohjeet järjestelyistä ja ilmoittautumisesta.

 • Alus lähtee Helsingistä perjantaina 23.8. aamulla kello 10:00 Hietalahdesta.
 • Matka Tallinnaan kestää noin seitsemän tuntia.
 • Matkalle voi varata etukäteen meriaterian juomineen (mehu, vesi).
 • Matkan aikana esitys S/S TURSON historia, nykypäivä ja tulevaisuus
 • Mahdollisuus osallistua laivatyöhön
 • Turso palaa Helsinkiin sunnuntaina 25.8. Perillä Hietalahdessa laiva on noin kello 18.

Voimme ottaa miehistön lisäksi jäseniä alukselle yhteensä 50 henkilöä ja koska paikkoja on rajoitetusti toivomme teidän tekevän varauksenne mahdollisimman pikaisesti. Varaamme paikat ilmoittautumisjärjestyksessä.

Risteily on mahdollista tehdä myös yhteen suuntaan, Helsinki – Tallinna tai Tallinna – Helsinki. Jokainen vieras hoitaa itse varaukset muihin laivoihin ja tietysti yöpymisiin Tallinnassa.

Ilmoittautumiset ja ateriavaraukset toivomuksineen sähköpostitse perinnelaiva@turso.fi. Annamme myös mielellään lisätietoja matkasta.

Ystävällisin terveisin
Pekka Snellman, puheenjohtaja
0400 737 849pekka.pe.snellmanb@gmail.com

No.7 21.03.2019

KOKOUSKUTSU
Satamajäänsärkijä S/S TURSO Yhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään
torstaina  21.3.2019 kello 17:00 Puroplan Oy:n kokoustilassa, Meritullintori  6, sisäpiha, Helsinki

TERVETULOA

Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

 1. kokouksen avaus
 2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
 5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
 6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
 7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
 8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
 9. valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
 10. käsaitellään muut kokouskutsussa maintut asiat

No.6 24.03.2018

Arvoisa Turso yhdistyksen kannatusjäsen!

Haluan omasta ja koko yhdistyksen puolesta esittää parhaat kiitokset mukanaolosta olla varmistamassa historiallisen Turso aluksen säilyminen liikkuvana perinnelaivana.

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Tursolla 22.3.2018.
Vanha hallitus jatkaa, puheenjohtajana toimii Pekka Snellman, sihteerinä Poku Sipola ja muut jäsenet ovat Esko Härö, Jukka Kallio, Kimmo Ruuskanen, Jarmo Saramies ja Rami Wirrankoski.
Yhdistyksen kannatusjäsen- ja liittymismaksut vuodelle 2018 ovat entiset. Liittymismaksu yksityisjäsenelle on 20€ ja yhteisöjäsenelle 500€ ja vuosimaksut yksityisille 30€ ja yhteisöille 250€.

Yhdistyksen kokouksessa todettiin, että rahoituksen osalta tilanne on edelleen varsin haasteellinen. Olemme saaneet kuitenkin edellisen vuoden aikana hoidettua kaikki telakoinnin aiheuttamat kustannukset sekä kaikki muutkin velvoitteet. Aluksen tultua entisöintityön osalta ”valmiiksi” on tuen löytäminen aluksen ylläpitoon ja käyttöön edelleen huomattavan vaikeaa. Turso on entisöity liikkuvaksi alukseksi ja on aivan luonnollista, että sen ylläpitoon liittyy jatkuvaa huolto- ja kunnossapitotöitä. Aluksen valvonta myös talvikautena edellyttää säännöllisiä tarkastuskäyntejä ja toimenpiteitä aluksella.

Tiukan rahoitustilanteen vuoksi emme saaneet viime syksynä valmiiksi keulaan suunniteltua miehistöhyttiä, ja sen lopputyöt pyrimme saamaan valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Kattiloiden esilämmitysjärjestelmä on myös tarkoitus toteuttaa. Lisäksi erilaisia huolto- ja korjauskohteita on hoidettava kuntoon ennen kevään ensimmäistä risteilyä.

Rahoituksen hoitamiseksi jäsenristeilytulot sekä jäsenmaksut ovat varsin tärkeät.
Toivottavasti voit hyödyntää eri jäsenristeilyjen vaihtoehtoja.  Tarkempia tietoja jäsenristeilyistä puheenjohtajalta tai sihteeriltä!
 

No.5 07.03.2018

KOKOUSKUTSU
Satamajäänsärkijä S/S TURSO Yhdistys ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidetään
torstaina  22.3.2018 kello 18:30 Tursolla, Hietalahden laiturissa Helsingissä.
TERVETULOA

Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

 1. kokouksen avaus
 2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
 3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
 5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
 6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
 7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudetvalitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
 8. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa tai toiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi varatilintarkastajaa tai varatoiminnantarkastajaa.
 9. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

No. 4 11.09.2017

Helsingin Höyrylaivatapahtuman ohjelma 29.-30.9.2017

Tapahtumaan ovat ilmoittautuneet seuraavat alukset: Turso, Tornator II, Lokki, Norrkulla, Lalli ja mahdollisesti Strix.
Osa aluksista ajaa perjantaina 29.9 kauppatorille Pakkahuoneen laituriin. Tavoite olla laiturissa viimeistään klo 19. Illalla ei ole yleisötapahtumaa, pyrimme järjestämään miehistölle iltaohjelmaa.
Lauantaina 30.9 Turso lähtee Hietalahdesta klo 10:00 ja liittyy samaan aikaan kauppatorilta lähtevien alusten joukkoon. Risteily kestää noin 2-3 tuntia ja alusten tulisi olla Hietalahdessa klo 13:00, jolloin on alusten yhteisvihellys. Alukselle tulee muutamia kutsuvieraita ja yhdistyksen jäsenet ovat tietysti tervetulleita risteilylle. Ilmoittautuminen sihteeri Poku Sipolalle.

No. 3 28.08.2017

Turso on ollut liikkumatta juhannuksen jälkeen, eikä aluksella ole tehty kesän aikana normaalien tarkastuskäyntien lisäksi muita toimenpiteitä. Suunnitteilla on alkavan syksyn aikana suorittaa muutamia jäsenristeilyjä, joista alustavasti ennakkotietona seuraavaa.
tiistaina 5.9.2017 lähdemme noutamaan hiiliä Hanasaaresta, lähtö tapahtunee n. klo 10 ja paluu takaisin Hietalahteen.
tiistaina 5.9.2017 aluksella on kokousvieraita klo 18:00… 20:00.
keskiviikkona 6.9.2017 aamupäivällä lähdemme Vuosaareen, josta otamme vastaan klo 14:00 Helsingin Sataman henkilöstöä jäsenristeilylle. Ajamme Vuosaaresta Kauppatorille, jossa vieraat poistuvat alukselta noin klo 16-17:00. Turso ajetaan sen jälkeen takaisin Hietalahteen. Menomatkalla Vuosaareen mukana on muutama henkilö elokuvan tekijöitä, jotka kuvaavat Tursoa Helsingin maisemissa omaa elokuvaansa varten. Edellisenä iltana kuvausryhmä käy kuvaamassa lämmittäjän toitä kattilahuoneessa.
keskiviikkona 13.9.2017 klo 16:00 – 20:00 on varattu jäsenristeily, lähtö ja paluu tapahtuu Hietalahdesta.
perjantai-lauantai 29 – 30.9.2017 on suunnitteilla Suomen Höyrypursiseuran perinteinen Helsingin Höyrylaivatapahatuma. Ohjelman suunnittelu on vielä kesken, mutta tarkoitus on ajaa kauppatorille perjantaina 29.9, jossa alukset voisivat “yöpyä”. Alukset suorittavat omat risteilynsä lauantaina ja palaavat omiin satamiinsa oman ohjeman mukaan. Yleisölle varataan tietysti mahdollisuus tutustua aluksiin tapahtuman aikana.
Tarkempi ohjema aikatauluineen täsmentyy lähiaikoina ja niistä tiedotetaan jäsenistöä mahdollisimman ajoissa!

Nro. 2 29.03.2017

VAIN YKSI PALASI TAKAISIN, Höyrylaiva Turson 70 ensimmäistä vuotta kirja on saanut hyvän vastaanoton alan harrastajien keskuudessa. Kirja on varsin kattava teos sotakorvausalus Turson värikkäästä historiasta ja noin 10 vuoden entisöinti- ja kunnos-tusprojektista. Mukana on lisäksi artikkelit Turson juhlaristeilyistä. Alus vieraili Pietarissa 2011, Tallinnassa Merimuseon avajaisissa 2012 ja Höyryjäänmurtaja Suur Töll’n 100 vuotisjuhlissa 2014 sekä viime kesänä Kotkan Meripäivien yhteydessä Merimuseo Vellamon vieraana Kotkassa.

Kirjan historiaosuuden on kirjoittanut laivahistoriantutkija ja -kirjailija Matti Pietikäinen. Hän oli aktiivisesti mukana yhdistyksen toiminnassa sen alusta lähtien. Hän menehtyi vaikeaan sairauteen keväällä 2015. Matin poismenon johdosta teoksen on koonnut ja taittanut painokelpoiseen asuun yhdistyksen hallituksen jäsen ja Laiva-lehden päätoimittaja Rami Wirrankoski avustajina Ari Reunanen ja allekirjoittanut. Kovakantisen kirjan sivumäärä on 204 ja sen koko on 210 x 250 mm

Hanki kirja itsellesi, lahjaksi ystävillesi tai liiketuttavillesi!

Kirjan hinta jäsenille on 30,00 €/kpl + toimituskulut!
Toivottavasti voit olla myös kirjoja hankkimalla tukemassa Turson tulevaisuutta, sillä kirjan tuotto käytetään kokonaisuudessaan Turson ylläpitoon.
Tilauksen voi lähettää puheenjohtajalle tai sihteerille!Ystävällisin terveisin
Satamajäänsärkijä s/s TURSO yhdistys ry
Pekka Snellman

Nro. 1 29.03.2017

Arvoisa Turso yhdistyksen kannatusjäsen!

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Tursolla 8.3.2017. Vanha hallitus jatkaa, täydennettynä Kimmo Ruuskasella. Puheenjohtajana toimii Pekka Snellman, sihteerinä Poku Sipola ja muut jäsenet ovat Esko Härö, Jukka Kallio, Jarmo Saramies, Rami Wirrankoski sekä Kimmo Ruuskanen. Yhdistyksen kannatusjäsen- ja liittymismaksut ovat edelleen entiset. Jäsenmaksu yksityisjäsenille 30,00 € ja yhteisöjäsenille 250,00 €.

Yhdistyksen kokouksessa todettiin, että rahoituksen osalta tilanne on varsin haasteellinen, johon osaltaan vaikuttaa viime keväänä tehty telakointi. Pohja maalattin ja vedenalainen tekniikka huollettin. Samoin viime vuonna aloitetun miehistöhytin alkutyöt vaativat paljon panostuksia. Nyt kun alus on saatu entisöityä ”valmiiksi” niin tuen löytäminen aluksen ylläpitoon ja käyttöön on huomattavasti vaikeampaa.  Turso on entisöity liikkuvaksi alukseksi ja on aivan luonnollista, että ylläpitoon liittyy jatkuvaa huoltoa ja kunnossapitotöitä. Samoin aluksen valvonta on ympärivuotista. Tavoiteena on kuluvan vuoden aikana saada valmiiksi keulaan suunniteltu miehistöhytti. Lisäksi hyttitilojen lämmitysjärjestelmät pyritään rakentamaan ja monia muitakin huolto- ja korjaus-kohteita on suunnitteilla, mikäli saamme rahoituksen riittämään.

Pyrimme saamaan yhdistykseen lisää niin yksityisä- kuin yhteisökannatusjäseniä. Toivottavasti nykyinen jäsenistö osaltaan saa myös hankittua uusia kannatusjäseniä ja aktiiveja varmistamaan Turson tulevaisuus liikkuvana perinnelaivana.

Miehistön koulutustilaisuudet 10-11.6 ovat vielä suunnittelussa ja niistä tiedotamme erikseen, kun ohjelmat ja aikataulut varmistuvat.

Tarkempia tietoja jäsenristeilyistä puheenjohtajalta tai sihteeriltä!

Ystävällisin terveisin
Satamajäänsärkijä s/s TURSO yhdistys ry
Pekka Snellman