Höyrymiesten pohjoismaista yhteistyötä parhaimmillaan!

Turson teki onniottelumatkan heinäkuussa Tallinnaan, juhlistaakseen jäänsärkijä Suur Tõllin 100 vuoden taivalta. Mukana miehistössä oli vahvistus Ruotsista. Ruotsin Höyrypursiseuran pitkäaikainen puheenjohtaja Kjell Nordeman oli vaativassa lämmittäjän tehtävässä niin meno- kuin tulomatkakin. Asiasta oli hänen kanssa keskusteltu jo varsin pitkään ja oli hienoa, että matka onnistui. Kjäll saapui alukselle jo pari päivää ennen Tallinnaan lähtöä, valmistelemaan sitä ja tutustumaan alukseen sekä muuhun miehistöön.

Esko Härö on varsin pitkäaikainen tuttu Kjellin kanssa ja itse tutustuin häneen jo liki 15 vuotta sitten aloittaessani höyrypursiseuran kommodorin virassa vuonna 2000. Suomen Höyrypursiseura ja Sveriges Ångbåtsförening yhteisöt ovat ajoittain pyrkineet laajentamaan yhteistyötä ja erilaisia tapaamisia on joitakin vuosien aikana järjestetty. Tähänastisia tuloksia ei voi kovasti kehua ja parannettavaa pohjoismaisten seurojen ja harrastajien välisessä yhteistyössä ja tapaamisissa on runsaasti. Hienoa, että seuratkin ovat nyt aktivoituneet asian parissa. Tarkoitus on myös tulevana kesänä järjestää yhteisiä tapaamisia höyryjen parissa.

Kjäll’in liittyminen Turson miehistöön oli harrastajien yhteistyötä parhaimmillaan. Kuten hän alla olevassa artikkelissaan kertoo, oli kolmen lämmittäjäparin tunnin lämmitysjakso varsin rankka urakka. Kulutus noin 600 kg hiiliä tunnissa ja parisataa astiaa kuonaa oli lisäksi poistettava aluksesta. Esilämmityksineen lähes 10 tonnia hiiltä lapioitiin.

Perjantai-iltana Satamajäänsärkijä Turso yhdistys kutsui koko miehistön ja muutamia yhteistyökumppaneita seuralaisineen yhteiseen illanviettoon Restoran Balhasar’iin jossa nautimme maukkaan yhteisen illallisen juomineen. Tilausuuden yhteydessä puheenjohtaja Pekka Snellman luovutti kiitoksena pitkäaikaisesta yhteistyöstä ja mukanaolosta miehistössä Kjell Nordeman’lle Turso- rannekellon. Lisäksi sovimme, että Kjell vie muistoksi mukanaan käytössään olleen hieman pölyttyneen Turso- haalarin, joka hänellä on kuvassa päällään.


Kell 'virkapuvussa'


Tuula Snellman, Esko Härö, Kjell Nordeman ja Pekka Snellman