Turso vuonna 2008

Vuosi sitten vastaavassa artikkelissamme Korsteenissa esitimme tavoitteemme saada Turso liikkeelle jo kesän 2008 aikana, mutta olimme arvioissamme hieman liian optimistisia. Teknisiltä osin saamme aluksen syllä syksyn aikana sellaisen kuntoon, että vedet voitaisiin laittaa kattilaan ja siltä osin testata aluksen kuntoa, mutta todennäköisesti suoritamme testit vasta keväällä.

Emme edelleenkään ole halunneet kiirehtiä aluksen liikkeelle saamisen osalta vaan olemme edenneet entisöinnissä huolellisuutta noudattaen kuten alun perin päätimme. Tavoitteemme on kuitenkin saada alus liikennöitävään kuntoon kesäksi 2009.
Töitä on tehty lyhyitä kesälomia lukuun ottamatta entisen joukon voimin, edelleen keskeytyksettä. Aluksen visuaalinen ilme sisätiloissa on kuluneen vuoden aikana oleellisesti muuttunut. Olemme saaneet huollettua ja maalattua kaikki kone- ja kattilahuoneen seinät ja uudet turkkipellit. Myös lukemattomat putkistot, venttiilit ja laitteistot ovat maalattu käyttötarkoituksen mukaisilla väreillä. Samoin muidenkin teknisten tilojen kunnostukset ja maalaukset on saatu pääosin suoritettua.
Tekniikan puolella on myös paikoilleen asennettu, huolletut syöttö- ja palopumput. Myös uusi komea pelastuspumppu on asennettu paikoilleen. Wärtsilän aikanaan valmistama generaattorikone on hankittu ja kunnostettu. Myös itse generaattori on peruskorjattu. Uudet arinat on valettu, tukikehikot rakennettu, tulikynnys muurattu, vetopellit uusittu, uudet uuninluukkujen etulevyt kiinnitetty ja uuninluukut ovat tilattu. Piirustuksen mukainen toinen venetaavetti on valmis ja styyrpuurin puoleisen nostopuomin osat on hankittu. Kunnostetun perähytin varastoon on asennettu hyllyt sekä tamminen työpöytä.
Salongin, keittiön ja miehistömessin seinät, ikkunakehykset, listoitukset ja maalaukset ovat valmiit ja yläkannen kaikki uudet lattiamatot ovat asennettu. Karttahytti ovineen on uusittu kokonaan. Ruorihytin puutyöt ovat myös valmiit ja hytin takaseinän molempiin sivuihin asenettiin ikkunat. Komentosilta odottaa muilta osin varustamista. Mahonkiovia on kavennettu ja osaan ovista on asennettu ikkunat.

Alahytteihin kuuluvat valoventtiilit ovat saatu hankittua vanhasta proomusta Raumalta. Ne joudutaan kunnostamaan ennen paikoilleen kiinnitystä. Alahyttien seinien eristykset saadaan valmiiksi lokakuun aikana. Aluksen sähköistyksen toteutusta on pohdittu pitkään ja vaihtoehtoja tutkittu ja nyt suunnitelmat alkavat hahmottua ja pääsemme aloittamaan varsinaiset asennustyöt. Septijärjestelmän toteutus on suunniteltu mutta sen valmistus siirtynee ensi vuoden puolelle.
Vanhan tammisen pelastusveneen entisöinti ja salongin alahyttien suojakaide rakennelmineen on tilattu puusepänliikkeestä Haapsalusta.